A A A K K K
для людей із порушенням зору
Зорівська територіальна громада
Золотоніського району Черкаської області

Офіційне працевлаштування - гарантія захисту трудових прав

Дата: 31.07.2021 23:22
Кількість переглядів: 346

Офіційне працевлаштування - гарантія захисту трудових прав
На превеликий жаль, діяльність деяких роботодавців побудована на тіньових схемах з використанням праці без належного оформлення та оплати праці «у конверті». 
В чому полягає небезпека нелегальної зайнятості? Які переваги офіційного працевлаштування? А також як уникнути проявів шахрайства при працевлаштуванні? Ці та інші питання з’ясовували 26 липня на груповій профконсультації із залученням соціальних партнерів в Золотоніській міськарйонній філії ЧОЦЗ разом із фахівцем Золотоніського місцевого центру з надання БВПД Тетяною Жалобною, профконсультантом Філії Калініченко Надією та безробітніми.
Питання легалізації трудових відносин на сьогодні є надзвичайно актуальним, адже існує чимало випадків, коли роботодавці уникають легального використання робочої сили, та не укладають передбачені законодавством трудові договори. 
Згідно з Конституцією України кожна людина має право на працю, яку вона вільно обирає або на яку вільно погоджується. Але ще чимало громадян живуть днем нинішнім, надаючи перевагу тимчасовим сумнівним вигодам. 
Під час заходу разом із його учасниками було проаналізовано плюси та мінуси, як офіційного так і неофіційного працевлаштування.
Звернуто увагу на переваги офіційного працевлаштування, зокрема: економічні й соціальні гарантії , трудові гарантії. 
Відсутність офіційно оформлених трудових відносин між роботодавцем і працівником призводить до того, що працівник не матиме всіх перелічених гарантій і права на достойну пенсію у майбутньому.
Наголошено, що серед негативних наслідків «тіньової» зайнятості є і такі, що стосуються суспільної небезпеки.
Нелегальна зайнятість сприяє поширенню захворювань, підвищенню рівня аварійності на дорогах, зростанню ризику виникнення нещасних випадків на виробництві, адже з офіційно неоформленим працівником не проводиться навчання з техніки безпеки, охорони праці, він не проходить вчасно, а то і взагалі, передбаченого нормативними документами періодичного медичного огляду.
Безробітні також дізналися про порядок укладання трудового договору, цивільно-правової угоди та види шахрайства з питань працевлаштування в Україні.
 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь