A A A K K K
для людей із порушенням зору
Зорівська територіальна громада
Золотоніського району Черкаської області

ВОЛОДИМИР ДОМАНСЬКИЙ: «Розвиток сільських територій повинен бути пріоритетом роботи влади»

Дата: 14.06.2018 16:13
Кількість переглядів: 711

Чому важливо розвивати українське село?

 

Українське село завжди було тією точкою опори, на яку спирається весь агросектор. Але за останні  роки ситуація докорінно змінилася. Сільське населення з року в рік зменшується, з карт зникають села, а самі особисті селянські господарства втрачають минулі джерела прибутку. У пошуках кращих заробітків мешканці сіл масово виїжджають за кордон.

За різними статистичними даними за кордоном живе та працює вже більше 7 мільйонів українців. Але це ще не все: українці і надалі продовжують покидати Батьківщину.

Чи є майбутнє у країни, населення якої масово виїжджає за кордон?

Те, що українці настільки масово виїжджають за кордон, означає, що відбувається руйнування української економіки. У нас не відкриваються нові підприємства, не створюються робочі місця, бо там скоро не буде кому працювати. Через масовий виїзд українців за кордон, в Україні не розвиваються нові галузі, не впроваджуються інноваційні проекти.

Якщо ми не зупинимо міграцію українського села за кордон, то наша держава піде в нікуди.

 Саме тому питання щодо актуальності відродження українського села з кожним роком набирає все більших обертів.

Що зробити, щоб в Україні люди працювали в селі?

Потрібно, перш за все, прикласти максимум зусиль для розвитку кооперативного фермерського руху, розвитку малих і середніх фермерських господарств, сприяти взаємодії дрібного і середнього бізнесу та органів державного управління на селі для підтримки розвитку сільських територій та громад, популяризувати життя в селі, нагадати про історико-культурну спадщину українського села.

Дрібні та середні товаровиробники найбільше потребують підтримки з боку держави, тим паче, що саме вони формують економічні передумови розвитку сільських громад. Тому обов’язково з боку держави повинна бути підтримка фермерства і кооперації, реалізація урядових програм, спрямованих на забезпечення соціального і економічного розвитку сільської місцевості.

Сьогодні в Україні відбуваються принципові зміни в сільській політиці. Акцент робиться не тільки на розвиток територій, але й на максимальне задоволення потреб та інтересів сільського населення. Причому людський фактор стає домінуючим.

Але розвиток неможливий без прояву ініціативи знизу, безпосередньо з сіл, сільської місцевості, від об’єднаних громад і людей, які живуть у селах. Тому необхідно стимулювати ці першочергові й важливі ініціативи. Вони згуртують людей, у яких є розуміння того, яким буде цей розвиток, як використовувати потенціал і сильні сторони своєї території.

Також особливої уваги заслуговує ініціатива створення сільськогосподарських кооперативів.

  В першу чергу, кооперативи забезпечують захист інтересів сільгоспвиробників. Наприклад, у відносинах із молокопереробними заводами, котрі часто занижують ціни на сировину. По-друге, кооперативні об’єднання дозволяють селянам залучати кредитні кошти, купувати сучасне обладнання та, що вкрай важливо, виходити на ринок без посередників. Саме тому, я вважаю, що за кооперативами – майбутнє агросектору України.

Сподіваюся, що розвиток сільської місцевості та зміцнення середнього класу на селі залишиться пріоритетним напрямом діяльності влади, тому що ці складові  є необхідними для відродження села та збереження держави Україна.

 

 

Депутат Черкаської обласної ради

ВОЛОДИМИР ДОМАНСЬКИЙ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь