A A A K K K
для людей із порушенням зору
Зорівська територіальна громада
Золотоніського району Черкаської області

Історія освіти Зорівки

Дата: 07.10.2021 14:00
Кількість переглядів: 330

Історія освіти в Зорівці починається в  кінці XIX століття.

Далекого 1887 року в Зорівці була організована перша школа. Це була церковно-приходська школа і навчалося в ній  першого рокувсього 3 учні. Учителем був Ростанець Василь Степанович, який навчав дітей читати, писати і рахувати. Утримувалась школа  коштом церкви і батьків. Навчалося в ній в різні роки різна кількість учнів.У 1917 році, як свідчать архівні документи, у Зорівці діти навчались у однокласному училищі, де було 4 класи- комплекти,  а  в Чернещині -  в церковно-приходській школі. Церковно-приходська  школа проіснувала до 1918 року.

У  1912 році була відкрита ще одна, земська школа, вона була трикласною, потім чотирикласною. Навчання в ній велося російською мовою, навчалося багато дітей, тільки в 1 класі навчалося 60-80 учнів!

1918 - го року обидві школи злились в одну. Навчання велось українською мовою. Школа активно політизувалась – створено піонерську організацію.

У 1930 році у Зорівці відкрили семирічну школу. Розміщувалась вона у трьох  пристосованих приміщеннях. УЗорівку прийшло працювати багато молодих вчителів - професіоналів: Лимар Варвара Іванівна, Филь Антон Дем’янович, Фесай Уляна Ларіонівна, Ткаченко Іван Омелянович, Максименко Петро Іванович…

З початком ІІ світової війни школа не працювала, бо учителі-чоловіки пішли на фронт. На фронтах війни загинули 5учителів школи. Коли Зорівку звільнили від німців, спочатку в 6 сільських хатах, потім ще в 4 розмістилися класи учнів. У 1950 році в них навчалося 411 учнів та працювало  більше 30 вчителів.

1957-го  року в Зорівці була заснована середня школа.  Було багато незручностей через те, що навчання велось у різних пристосованих приміщеннях,тому все гострішим ставало питання нового приміщення. У 1960 році був перший випуск Зорівської середньої школи і налічував він 44 випускники. Серед випускників були жителі 5 сіл: Зорівки, Чернещини, Лукашівки, Хрущівки та Кривоносівки. Цікава деталь: до 100-річчя з дня смерті Т.Шевченка (березень 1961року) учень 9 класу, житель с. Кривоносівки Курятник Петро вирізав з дерева бюст Т.Шевченка, за який отримав премію 10 крб. До речі, цей бюст по сьогодні зберігається в кабінеті української мови та літератури Зорівської школи).

У 1964 році, коли головою колгоспу був Денисенко Василь Петрович, розпочалось будівництво типового приміщення Зорівськоїсередньої школи. Завершилось будівництво у листопаді 1968 року  і з ІІ чверті 1967 -  1968 навчального року  навчання почало проводитись у новозбудованому приміщення. Кількість учнів становила тоді 380.

Директори Зорівської школи в післявоєнний період

  • Загребельний Микола Прохорович (1943 – 1945)
  • Шаповалов Дмитро Петрович (1946 – 1947)
  • Скрипець Яків Парфентійович  (1947 – 1953)
  • Липа Григорій Андрійович (1953 – 1956)
  • Богма Іван Макарович ( 1956 – 1980)
  • Хоменко Михайло Федорович (1980 – 1995)
  • Шепель Юрій Анатолійович ( 1995 - …)

Сьогодні Зорівській загальноосвітній школі 53, а  історія зорівської освіти триває вже 134 роки!

Багато славних сторінок перегорнуто. Десятки реформ пережито! 

Тисячі випускників пішло в життя з міцним багажем знань, отриманих в  стінах рідної школи!

 Сотні перемог здобуто!

Сьогодні Зорівська загальноосвітня школа налічує 184 учні, 23 вчителів та 13 осіб обслуговуючого персоналу.

Серед учителів є досвідчені педагоги, які віддали школі більше 30 років свого життя, є молоді і перспективні педагоги, але дружба і взаєморозуміння стирають всі межі і колектив успішно долає всі виклики часу.

Є педагоги, які мають звання учитель – методист (це Іванча Віра Павлівна та Ткаченко Тетяна Павлівна), звання старший учитель мають Шепель Валентина Василівна та Андрейко Тетяна Костянтинівна, 8 осіб мають вищу кваліфікаційну категорію, 6 спеціалістів 1 кваліфікаційної категорії та 4 спеціалістів 2кваліфікаційної категорії. Спеціалістів -5.

Сьогодні Зорівська школа успішно працює, долаючи всі труднощі і виклики! Дякуючи підтримці громади та СТОВ «Нива» школа впевнено дивиться в майбутнє і вірить, що історія зорівської освіти  продовжуватиметься ще багато - багато років, а вчителі  виховають і навчать ще не одне покоління успішних випускників!

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь